جَزَاكُمُ اللهُ خَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
“Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.Monday, December 1, 2014

Bandar buku paling popular di dunia


              Hay-on-Wye adalah sebuah pekan pasar kecil dan masyarakat di tebing sungai yang Wye di Powys, Wales, bersebelahan dengan sempadan Inggeris. Sering digambarkan sebagai "pekan buku", Hay-on-Wye menarik sebilangan besar pencinta buku mencari tawar-menawar di lebih daripada 40 kedai-kedai buku yang menjual kebanyakannya buku terpakai. Bandar ini juga rumah kepada Hay Festival Sastera yang menjadi tumpuan penulis, penerbit dan peminat sastera dari seluruh dunia pada akhir bulan Mei setiap tahun.
               
                   Semuanya bermula pada tahun 1961 apabila Richard Booth dibuka pertama kedai buku terpakai di Hay, di stesen api lama. Beliau mengupah beberapa orang kuat dari bandar dan membawa mereka ke Amerika, di mana perpustakaan telah menutup cepat. Di sana, beliau membeli buku dan dihantar dalam bekas kembali ke Hay-on-Wye. Lama kelamaan perpustakaan lain menyertai inisiatif dan mula rak, kedai-kedai dan lebih banyak cara untuk menjual buku-buku yang digunakan muncul dalam setiap sudut. Menjelang tahun 1970-an Hay telah menjadi terkenal di peringkat antarabangsa sebagai "Bandar Buku". Hari ini, bandar ini menerima kira-kira 500,000 pelancong setahun.

Lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...