جَزَاكُمُ اللهُ خَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
“Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.Tuesday, December 2, 2014

10 aktiviti menarik di Manila

Pernah terfikir untuk ke perjalanan ke Filipina datang? Tidak tahu aktiviti menarik ?

Jika ya, melawat ibu kota Manila adalah pilihan yang terbaik. Bandar ini merupakan wadah tumpuan sejarah, budaya dan orang di Filipina. Pada masa kini Manila telah berkembang menjadi destinasi yang menarik untuk kedua-dua penduduk tempatan dan pelancong.

Top 10 list untuk santapan anda:

1.Seafood Dampa


Jika anda seorang penggemar makanan laut, Seafood Dampa iaitu ekstravaganza makanan laut Dampa di Manila adalah sesuatu yang anda boleh nikmati. Pasar ini menarik perhatian pengunjung untuk membeli makanan laut yang segar . Yang menarik,, anda boleh terus rasai kesegaran hidangan ini di  restoran bersebelahan dengan pasar.. Antara hidangan yang paling menyelerakan termasuk kacau udang goreng, ikan halia, dan cili ketam .

 2. Luxury shopping complex Greenbelt 


Megamall ini terletak di Metro Manila, mall ini ialah pusat membeli-belah terbesar di Filipina dan ke-3 terbesar di dunia.

3. Masjid al-Dahab


Bagi yang beragama islam sambil menikmati keindahan Manila boleh singgah di Masjid al-Dahab untuk menunaikan kewajipan 5 waktu.  Masjid al-Dahab juga dikenali sebagai Masjid Golden; Filipina: Moskeng Ginto yang terletak di bahagian negara Islam seperti daerah Quiapo di Manila, Filipina, dan dianggap masjid yang terbesar di Metro Manila.

Masjid Golden memperoleh namanya untuk kubah emas yang dilukis dan juga untuk lokasi di dalam Globo de Oro Street. Di bawah penyeliaan bekas Wanita Pertama Filipina Imelda Marcos, pembinaan bermula pada 4 Ogos 1976 untuk lawatan Presiden Libya Muammar al-Gaddafi, walaupun lawatan beliau telah dibatalkan. Ia kini berkhidmat dalam banyak masyarakat Islam Manila, dan amat penuh ketika solat Jumuah pada hari Jumaat. Masjid ini boleh menampung sehingga 3,000 jemaah.

sumber;wikipedia

4. Corregidor Island
Perjalanan ke Pulau Corregidor menaiki feri mengambil masa 1.5 jam dari bandar. Kepulaun ini salah satu tarikan yang paling terkenal di dalam dan sekitar Manila. Terletak di Manila Bay, pulau ini menawarkan pemandangan yang menakjubkan dan mempunyai pelbagai monumen sejarah dan runtuhan. Perang Pasifik Memorial dan Filipina Heroes Memorial kedua-duanya terletak di pulau itu.

4. Binondo

Kenapa Chinatown ini paling popular? Chinatown ini berusia 400 tahun dan Chinatown tertua di dunia, Di sini anda boleh membeli produk masyarakat tempatan yang terbaik seperti pastri seperti kuih bulan, dan bahan-bahan eksotik seperti ginseng, rusa tanduk, yu sirip tulang rawan, dan ular kering juga boleh dibeli di kedai-kedai tempatan.

5. Fort Santiago


Jika di Malaysia terdapat A Famosa,  di Manila pula terdapat Fort Santiago. Dibina pada tahun 1590, Fort Santiago adalah merupakan benteng yang pertama dibina oleh orang Sepanyol sebagai kubu pertahanan. Ia adalah salah satu tempat bersejarah yang paling penting dan menonjol di Manila, dan pengunjung boleh melihat kubu, kurungan bawah tanah penjara, dan benteng. Sebuah kereta kuda pelancongan juga disediakan untuk mengelilingi kubu, dan pengunjung juga menikmati taman-taman yang mengelilingi struktur bersejarah ini.

The Manila Ocean Park is an 86,000 square foot oceanarium featuring an 82 foot long underwater acrylic tunnel. Visitors can learn about coral reefs and underwater life while viewing a variety of fish and other sea plants and animals. The penguins, sharks, and sea lions are some of the most popular exhibits, so this destination is a great attraction for families with young children

6. Manila ocean park


Bagi yang meminati hidupan laut, The Manila Ocean Park adalah tempat wajib anda lawati. Akuarium laut 86,000 kaki persegi mempunyai tarikan tersendiri iaitu sebuah terowong 82 kaki panjang akrilik air. Pelawat boleh belajar tentang terumbu karang dan kehidupan dalam air sambil melihat pelbagai jenis ikan dan tumbuhan laut yang lain dan haiwan. Penguin, jerung, dan singa laut adalah sebahagian daripada pameran yang paling popular, jadi destinasi ini adalah satu tarikan yang hebat untuk keluarga dan golongan muda.


7.Malacanan Palace


Pernah terfikir ingit melawat kediaman Presiden Filipina?.The Malacanan Palace adalah jawapan nya kerana ia merupakan kediaman rasmi Presiden Filipina. Anda boleh melawat seluruh istana dan mendapat info mengenai sejarah jawatan presiden di Filipina. Lawatan perlu ditempah terlebih dahulu, dan dalam banyak kes, kelulusan diperlukan sebulan sebelum ketibaan.

8. Rizal Park


Rizal Park adalah sebuah taman bandar bersejarah terletak di Roxas Boulevard. Ia adalah salah satu destinasi percutian yang paling popular di Manila, dan banyak orang melawat pada cuti umum dan hujung minggu. Taman ini adalah rumah kepada pelbagai kumpulan seni mempertahankan diri dan mempunyai taman permainan kanak-kanak, taman Cina, dan Monumen Askar Filipina-Korea.
10. The Metropolitan Museum of Manila


Ditubuhkan pada tahun 1976, ia adalah institusi seni Filipina pertama yang menawarkan program dwibahasa dan pedagogi. Terdapat galeri bawah tanah mempamerkan pra-Hispanik emas dan tembikar artifak - bukti masyarakat Filipina berkembang pra-kolonial terlibat secara aktif dalam perdagangan antarabangsa dan mempamerkan mercu tanda Filipino seni dan budaya dari 8 hingga abad ke-13.
Manila merupakan sebuah bandar yang bersejarah yang penuh dengan tarikan budaya, membeli-belah, dan peluang makan. Dengan melawat sesetengah destinasi yang paling popular di bandar ini, anda boleh mengalami semua yang Manila tawarkan. Pernahkah anda melawat Manila?

Lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...