جَزَاكُمُ اللهُ خَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
“Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.Sunday, November 30, 2014

Teksi paling meriah di dunia

        Kebiasaan kita melihat teksi biasanya kuning dan hitam tapi teksi Bangkok datang dalam pelbagai warna. Teksi  bewarna merah jambu, oren, ungu, cukai hijau dan kuning menjadi pilihan pemandu teksi. Tahukah anda, teksi di Bangkok sebenarnya warna berkod. Warna tunggal adalah syarikat teksi, teksi peribadi dan syarikat sewa teksi. Ini termasuk warna hijau cerah, biru langit, merah, oren, kuning, biru, merah jambu dan ungu. Kuning-hijau adalah teksi persendirian Merah-biru adalah teksi sewa dan kuning-oren adalah teksi syarikat. Teksi banyak terdapat di Bangkok supaya anda boleh memilih mana-mana warna yang anda suka, tetapi teksi kuning-hijau biasanya dikira lebih baik kerana milik persendirian.


                Pengangkutan berwarna Bangkok tidak terhad kepada hanya teksi; bas juga berwarna warni dan setiap warna melambangkan tambang yang berbeza, laluan, pemilikan dan penghawa dingin. Bukan berwarna gabungan merah dan krim. Ini dikendalikan oleh Bangkok Berkuasa Transit Massa (BMTA) dan perkhidmatan bas yang paling murah di bandar. Dengan pencemaran udara dan haba di Bangkok, perjalanan bas ini boleh menjadi pengalaman yang mencabar, terutama pada waktu siang dan tergesa-gesa jam. Bas-bas warna putih-biru adalah lebih baik, berhawa dingin dan tambang adalah lebih tinggi sedikit.

Lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...